beats by dre cheap

Rađa se Zemljina rodica?!

Ugniježdena u središtu pojasa vruće guste prašine, Zemljina daleka rođakinja možda se rađa na udaljenosti od 424 svjetlosne godine od našeg planeta, objavili su danas znanstvenici.

Sunčev sustav tog planeta star od 10 do 16 milijuna godina još je u "ranoj mladosti", što je pravo vrijeme za nastanak planeta sličnog Zemlji, ocijenio je Carey Lisse, istraživač u laboratoriju primijenjene fizike sveučilišta Johna Hopkinsa, prenosi Hina.

Masivni prsten od prašine koji okružuje jednu od dviju zvijezda tog sustava u samom je središtu "nastanjive zone" u tom sustavu. Upravo bi tu jednog dana moglo biti vode na kamenom planetu.

Takvi prstenovi od prašine rijetko se stvaraju oko zvijezda koje sliče Suncu, a postojanje vanjskog ledenog prstena govori da bi jednog dana na površini tog planeta moglo biti vode, dakle i života. Prsten čine kameniti amalgami nalik onima iz Zemljine kore i metalni sulfidi poput onih u središtu Zemlje.

Trebat će vjerojatno još sto milijuna godina da bi se završilo stvaranje tog planeta, a zacijelo još milijarda da se jave prvi znaci života, poput alga, protumačio je Lisse. Planet koji je zasad dobio ime HD113766 nastavlja svoj razvoj. Zrnca prašine tvore stijene, a ove se sudaraju s većim stijenama od kojih su neke velike kao naš Mjesec.

Lisseovi radovi trebaju se idućeg tjedna predstaviti u Američkom astronomskom institutu i objavit će se u idućem broju Astrophysical Journala.

MA MOZDA I NIJE SVE TAKO SIVO..posjeti pa vidi !:D
http://almirgv.blogger.ba
09/10/2007 15:41