beats by dre cheap

Umro pilot koji je bacio atomsku bombu na Hiroshimu

Umirovljeni brigadir američkog Ratnog zrakoplovstva Paul Tibbets, pilot i zapovjednik bombardera B-29 Enola Gay koji je 1945. bacio atomsku bombu na Hiroshimu, umro je danas u Columbusu, Ohio, u 92 godini života.


Paul W. Tibbets
Paul W. Tibbets
Tibbets je umro u svom domu, nakon stalnog pogoršanja zdravstvenog stanja u posljednja dva mjeseca, objavio je njegov dugogodišnji prijatelj.
Ujutro, 6. kolovoza 1945., zrakoplov Enola Gay je nad Hirshimom ispustio bombu "Little Boy" (Mališan), težine 4.000 kg i snage 13 do 16 kilotona, što je bila prva uporaba atomske bombe u ratu.U eksploziji je ubijeno oko 140.000 Japanaca, a mnogi su od
posljedica zračenja umrli kasnije, neki i nakon više desetljeća.
Prema američkim izvorima u Hiroshimi je ubijeno 70 do 100 tisuća ljudi.Japan se predao ubrzo nakon što je 9. kolovoza, druga atomska bomba "Fat Man" (Debeljko), težine 4.600 kg i snage 21 kilotona, bačena na Nagasaki, gdje je ubijeno 74.000 ljudi (40.000 po američkim izvorima).Brigadir Tibbets, koji je do zadnjega trenutka inzistirao kako ne žali zbog misije u kojoj je sudjelovao i da mirno spava, zatražio je da bude pokopan bez sprovoda i bez nadgrobnog spomenika, strahujući da bi protivnici atomskog bombardiranja mogli to mjesto iskorisiti za prosvjede, rekao je njegov prijatelj Gerry Newhouse."Nisam ponosan što sam ubio 80.000 ljudi, no ponosan sam što sam mogao krenuti od ničega, sve isplanirati i izvesti to savršeno kao što sam učinio... Mirno spavam svake noći", izjavio je Tibbets u intervjuu 1975.Godine 1976. bio je umiješan u kontroverzu s prikazom bombardiranja Hiroshime na zračnoj paradi u Harlingtonu u Teksasu. Dok je letio u bombarderu B-29 na pisti ispod njega je aktivirana pirotehnička naprava koja je stvorila gljivasti oblak dima. SAD su se kasnije službeno ispričale Japanu. Godine 1995. kritizirao je planirani muzejski postav u Washingtonu u povodu 50-obljetnice Hiroshime i Nagasakija, kao "prokleto veliku uvredu" jer je bombardiranje stavljeno u kontekst stradanja koje je izazvalo. Tibbets je bombarder B-29 nazvao Enola Gay po svojoj majci.Američki povjesničari atomsko bombardiranje Japana najčešće opravdavaju procjenama političkog i vojnog vodstva SAD potkraj II. Svjetskog rata, kako bi iskrcavanje kopnenih snaga na japanske otoke značilo gubitak stotina tisuća američkih vojnika, po nekim procjenama čak do dva milijuna, prije konačne kapitulacije Tokija.

MA MOZDA I NIJE SVE TAKO SIVO..posjeti pa vidi !:D
http://almirgv.blogger.ba
01/11/2007 22:18